Οδηγίες στοματικής υγιεινής


   1. Το βούρτσισμα των δοντιών συνιστάται δύο φορές καθημερινά, πρωί-βράδυ και ανεξάρτητα από τα γεύματα. Η μέτρια οδοντόβουρτσα θεωρείται ως εκλογής, εκτός περιπτώσεων όπως έντονης ευαισθησίας των ούλων (συνίσταται η μαλακή). Η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα θεωρείται εξίσου πολύ καλή επιλογή.
   2. Το γρήγορο βούρτσισμα ή το ελλιπές , π.χ. μόνο τα δόντια που φαίνονται, δεν εξυπηρετεί την υγιεινή του στόματος, ακόμα κι αν γίνεται πολλές φορές την ημέρα.
   3. Το βούρτσιμα απαιτείται να διαρκεί σε χρόνο τουλάχιστον τέσσερα λεπτά και κατά τη διαδικασία πρέπει να καθαρίζονται επιμελώς όλες οι επιφάνειες των δοντιών (μπροστινές , οπίσθιες, μασητικές).
   4. Η γλώσσα, τα μάγουλα και τα μαλακά μόρια και αυτά πρέπει να βουρτσίζονται και η οδοντόπαστα πρέπει να αλλάζει και δύο φορές όταν το στόμα δεν είναι πολύ καθαρό.
   5. Τέλος, το οδοντικό νήμα και τα μεσοδόντια βουρτσάκια, ως συμπληρωματικά μέσα στοματικής υγιεινής μπορούν να χρησιμοποιούνται και άλλες ώρες π.χ. κατά το μεσημεριανό διάλλειμα, όταν κανείς παρακολουθεί τηλεόραση, και όχι κατά ανάγκη τις ώρες του κλασικού καθημερινού βουρτσίσματος πρωί-βράδυ.

pic_6144.JPG